Enter your keyword

Ik brei, dus ik besta

Ik brei, dus ik besta

Steek voor steek, rij voor rij. Groeien terwijl je er naar kijkt. Sinds een kleine maand ben ik een breiende treinreiziger. Overal waar ik ga, neem ik mijn sjaal in wording mee. Een hobby waar ik tot nu toe veel van geleerd heb. 

Een tijd geleden dacht ik: ‘Ik wil iets met mijn handen doen.’ Ik ben veel buiten, pak af en toe mijn schilderspullen, lees genoeg boeken en bak graag bananenbrood, maar ik zocht iets wat ik op de bank of in de trein kan doen en waar ik eens niet mijn hoofd bij hoef te gebruiken. Vaak grijp ik op deze momenten naar mijn telefoon en scroll ik doelloos door Instagram en Twitter. Alleen is dit eigenlijk helemaal niet ontspannend en doe ik iets wat ik al een groot gedeelte van de dag doe: naar een scherm kijken. Toen ik een jaar of zestien was deed ik een poging tot het breien van een roze (!!) sjaal. Uiteindelijk leek het meer op een pannenlap, omdat ik steeds steken liet vallen en het al snel zat was. Daarom vond ik het tijd voor een serieuze tweede poging.

Getik

Ik raad het iedereen aan om een mislukte hobby altijd een tweede kans te geven. Nu, ongeveer acht jaar later, heb ik namelijk wel het geduld om te breien en ben ik er zelfs (best) goed in. Mijn sjaal in wording heeft half Nederland gezien. Ook heb ik half Nederland mijn sjaal laten zien, omdat ik er zo trots op ben. De afgelopen weken heb ik gemerkt dat breien een hele goede manier is om te ontspannen. Aan het begin was ik zo gefocust op het niet laten vallen van steken, dat ik eigenlijk geen tijd had om aan iets anders te denken. Zelfs het getik van de naalden is rustgevend.

Mindfulness oefening

Breien in de trein zorgt voor bijzondere gesprekken. Een man kwam naast mij zitten en vertelde dat zijn vrouw hem versierd heeft door een muts voor hem te breien. Nu maakt ze de meest priegelige dingen voor in een poppenhuis waar hij een foto van liet zien. Mijn sjaal staat straks symbool voor dit bijzondere gesprek en alle plekken waar ik mijn sjaal mee naar toe hebben genomen. Die avond dat ik ziek op de bank zat en niets anders wilde doen dan breien en die keer dat ik mijn sjaal trots uit mijn tas haalde op mijn werk. Iedere steek staat voor aandacht, een mindfulness oefening in de vorm van wol.

Misschien ga ik binnenkort wel haken, boetseren of haal ik weer mijn houtbrander uit de kast. Ik wil meer creëren los van woorden op een digitaal vel papier, want dat is wat mij gelukkig maakt.

Wat doe jij graag om te ontspannen? 


Bron: https://www.zenzoekers.nl/brei-dus-besta/

One Comment

  1. Avatar

    Zeer interessant dank u!

    https://www.bronso.be

    bronso.be
    dec 11, 2017 Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *